dugmee

2 Ekim 2011 Pazar

Şeker Hastalarının Kıymetli Ayakları,Didiyabet tedavi,diyabet


Şeker (Diyabet) hastaları olanlar bilir. Bu hastalık düzenli yaşamayı az ve öz yemeyi gerektirir..
 
Bu hastalıkla arkadaş olursanız, onunla iyi geçinirseniz yaşantınızda çok fazla değişiklik yaratmaz. Fakat ölene kadar sizinle beraber kalacak olan bu yaşam ortağınıza ihanet ederseniz hiç affetmez. Ben bir Plastik Cerrahi Uzmanı olarak sizlere genel diyabet hastalığından değil de bizi ilgilendiren kısmından bahsedeceğim.
 
Diabet vücutta yaygın olarak mikroanjiopati dediğimiz, küçük damarların tıkanmasına sebep olan bir hastalıklar yığını yaratır. Vücuttaki bu yaygın damar tıkanıklığı yüksek tansiyon hastalığına, gözde katarakta, kalp krizlerine, böbreklerde tıkanmaya ve ayaklarda ise duyu bozukluğuna bağlı olarak gelişen yaralar açılmasına sebep olur. İşte Plastik Cerrahiyi ilgilendiren kısmı da bu son kısmıdır. Duyu bozuklukları sebebi ile şeker hastalarının ayakları duymaz. Mesela sıcak kumda yürürler ve ciddi yanıklara maruz kaldıkları halde hissetmezler.
 
Ayrıca ayakları çok üşür. Bundan dolayı ısıtmak için yatakta sıcak su yastıkçıkları kullanırlar ve hissetmedikleri için de sıklıkla ayak yanıkları olur ve bunlar 3. derece derin yanıklar olup her zaman ameliyatla iyileştirilirler. Eğer duyuları olsa idi yanık çok derinleşmeden zaten yanmayı hisseder ve bu kadar derin yanık oluşmasına izin vermezlerdi.
 
Diyabet hastalarında oluşan ayak yaraları ister genç yaşta, isterse ileri yaşta olsun, hayatın bütün kalitesini bozar ve hayatı çekilmez hale getirir.
 
Ayak parmaklarının birinin ucunda ufacık bir kırmızılıkla başlayan olay bizim güzel Anadolu insanımız tarafından hiç önemsenmez. Bu kırmızılık bir müddet sonra siyahlığa dönüşür ve parmağı kaplar.
 
Şunu da bilin ki benim insanım yine önemsemez. İlerleyen ve ayak sırtına yayılan kuru kangren sulanmaya koku yapmaya başlar.
 
Evi iltihap ve kangren kokuları kaplamaya başlayınca bazıları doktor aramaya niyetlenir ama asla ilgisi olmayan kişileri bularak alakasız pansumanlarla vakit geçirir.Bazıları ne yapar biliyor musunuz?

Kangren ayak parmaklarının tümünü hatta ayağın yarısını kaplamıştır, yani bu bölge simsiyah olmuştur ve evde ağır bir kangrenli iltihap kokusundan durulmamaktadır. Nihayet doktora gitmek akıllarına gelir ve bir şekilde plastik cerraha da ulaşırlar. Tabii ki iş işten geçmiştir.

 
Bu anlattıklarım yaşadıklarımın az bir bölümüdür ve işi buraya getiremeyip hastalığına dikkat edenlere tenzih ederim. 8–9 yıl önce başhekimliğini ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım hastanenin bulunduğu bölgedeki caminin imamı ve müezzini geldiler.

Cami cemaatinden olan ve camiye yardımını gördükleri bir beyefendinin haftalardır ayağındaki yara nedeniyle İstanbul’un çok meşhur bir hastanesinde yattığını fakat iyeleşeceğine, daha da kötüye gittiğini söylediler. Bu şeker hastalığına bağlı bir yara imiş, Siz Plastik Cerrahsınız sizi ilgilendirmeye bilir ama bize yardımcı olur musunuz dediler. Bende derhal işlerimi toparlayıp hocaları alarak meşhur hastaneye gittim.

Hasta küçük bir odada tecrit edilmiş ve odaya girişler yasaklanmıştı, içerde sadece eşi bulunuyor O da protokolle girip çıkıyordu. Çünkü gittikçe kötüye giden ve kemiğe inen yarada çok özel ve hastanede hızla yayılan bir mikrop üremişti. Kendimi tanıtıp hemşireleri zorla aştıktan sonra içeri girdim ve pansumanı açtım. Kimin ilgilendiğini sorduğumda cildiye ve ortopedi uzmanlarının sıra ile pansuman yaptığını söylediler. Bu iki tıp bölümünde açık yaradan anladığı bir gerçek ama şeker hastalığının ayaktaki, açık yarası başka bir açık yaradır.

Tıpta hiçbir konu yara tedavisi kadar ortada ve sahipsiz kalmamıştır. Yanlış yönlendirme ve çaresizlik içinde bocalayan hastalar yarayı bilmeyenlerin elinde doğru tedavi şansını yitirmekte, ağır mağduriyet ve para kaybına uğramaktadırlar.

Bakımını bilmezsen, yara değil iyileşmek, daha derinleşir, daha genişler ve çok nadir mikroplarla kaplanarak ürkütücü duruma gelir.Organ kaybına doğru da götürür.Yarasının bu duruma doğru gittiğini gördüğüm beyefendiye 1 aydır yattığınız bu hastaneden çıkar ve benim çalıştığım hastaneye gelirseniz sizi iyileştirir ve 15 gün içinde yürüyerek taburcu ederim dedim.

 
Çok şükür bunu başardık. Önemli olan doğru yapanı (Plastik Cerrahı) doğru zamanda (Mümkün olduğunca erken) bulmaktır.Diyelim ki doğru doktoru (Plastik Cerrah) buldunuz ama zamanlama uygun değilse yani geç kalmışsanız kısmi veya tam uzuv kaybına razı olmalısınız.
 
Şeker hastalığı kurallı, kontrollü, disiplinli bir yaşam tarzı gerektirir. Bu koşullar yerine getirildiğinde bir ölçüde GÖZ ve BÖBREK komplikasyonları önlenebilir. Fakat AYAK SAĞLIĞI ayak bakımı ve hissiz ayağı bekleyen tehlikeler gibi konularda sürekli öğrenen, okuyan ve araştıran yaşam tarzına sahip olmayı gerektirir.
 
Aman efendim lütfen yaşadığınız anın değerini bilin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder