dugmee

17 Ekim 2011 Pazartesi

Göğüs Hastalıkları, Şifalı Bitkiler, balgamlı öksürük, pnomani, saplıcan, yüksek ateş, zatüree


Hastalığa tıp literatüründe “pnömani” denir. Üç türü vardır:
Virüs Zatürreesi: Virüslerin neden olduğu bir çeşit zatürreedir. Ya aniden, ya da soğuk algınlığı sonunda görülür. Lober pnömoniden daha hafiftir. Hastanın ateşi 39 dereceye kadar çıkar. Kendini son derece bitkin hisseder. Öksürüğü kuru fakat az balgamlıdır. Kol ve bacaklarında ağrı, sızlalamalar vardır.
Lober Pnömoni : Pnömokok adlı mikropların sebep olduğu had akciğer
iltihabıdır. Mikroplu tozlar, aşırı yorgunluk, soğuk algınlığı ya da uzun süre güneşte bulunma hastalığa zemin oluşturur. Hastalık ani baş ağrısı, titreme, kusma ve sırt ağrıları ile başlar. Ateş, 40 dereceye kadar yükselir. Ancak 10 günden sonra düşmeye başlar. Öksürük, kısa sürelidir. Balgam, yapışkan ve kanlıdır. Yüz kızarık, dudak kenarları kabarık, cilt kuru ve dil paslıdır. Geceleri geç saatlerde nöbet gelebilir.
Bronköpnomoni: İyi tedavi edilmemiş grip, boğmaca, bronşit ya da kızamıktan sonra ortaya çıkar.Akciğer ve bronşların yer yer iltihaplanmış
olması başlıca sebebidır. Hastalık, bronşit gibi başlar, önlem alınmadığında 2-3 gün içinde ağırlaşır. Ateş sabahları 38 dereceykenken akşamları 40 dereceye kadar yükselir. Hastada öksürük, iltihaplı ve bazen de kanlı, balgamlıdır. Hasta halsiz, nefes almakta güçlük çeken; ve rengi soluk durumdadır.
Zatüreeye yakalanan kişinin ciğerleri su toplar. Hastayı tedavi etmek
için ısırgan otu bir kapta lapa hâline gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde edilen bu lapa, hastanın sırtına sürülür. Bu lapa, hastanın ciğerlerindeki suyun dağılmasını sağlar.
Normal zatüreeyi tedavi etmek için de hastaya karanfil kaynatılıp içirilir. Karanfil hastanın öksürüğüne iyi gelir.
Isırgan otunun haricen vücuda tatbik edilmesi kulunç ve iç organlardaki suları dağıtarak hastanın şifa bulmasını sağlar.
Karanfilin öksürüğe iyi gelmesinin yanı sıra terletici, mikrop öldürücü ve ateş düşürücü özelliği de mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder